Jdi na obsah Jdi na menu

Potraviny a ceny

24. 2. 2012

Protože včera odpoledne pršelo a taky protože jsme na dopoledním výletě na Tangoio Falls pěkně zmokli – o tom a dalších výletech napíšeme zase v dalším článku, věnovali jsme čas návštěvě veřejné prádelny. Prádelny takového typu jako jsme je doposud znali jen z amerických filmů. Člověk vhodí minci a čeká…a čeká. Tento čas byl proto ideální pro sepsání krátkého článku o nakupování a cenách tady obecně, jak si již dříve v diskusi přál bratranec Hon(d)za. Nejprve je nezbytné říct, že i nejlevnější potraviny tady vypadají a jsou velmi kvalitní. Na základě praxe z našich obchodů jsme se rozhodně při první návštěvě supermarketu cítili jako v pohádce při pohledu na místní nabídku ovoce a zeleniny:) Nadšení postupně zákonitě opadlo, ale kvalita zůstala. Výhodou NZ je, že to je pořádně daleko a dost věcí se tady pěstuje/chová a tak drtivá většina nabídky tvoří produkty přímo z NZ, výjimkou kterou jsme zaznamenali jsou pomeranče a mandarinky z USA. Ovoce a zelenina jsou hlavní doménou našeho jídelníčku a tak jsme již vyzkoušeli co se dalo. Sortiment je ale široký, a tak nás ještě čeká například místní plodina zvaná kumara, což jsou vlastně takové podlouhlé sladké brambory. Už na ně máme i recept od domorodců, takže zbývá jen ten sporák, kterého se již brzy dočkáme. Naší superstar se prozatím stalo avokádo, které jsme si oblíbili už dříve, ale tady na NZ je právě teď jeho sezóna a prodává se i u silnic jako u nás meruňky. Kromě jeho chuti je i cena opravdu neodolatelná, ale o tom až později:) Napsání další samostatné kapitoly by si pak dozajista zasloužilo maso, vegetariány sice následující řádky asi nepotěší, ale nenapsat o tom, to by byl hřích! Moc jsme toho z masa sice zatím neochutnali, ale ještě v Aucklandu jsme vyzkoušeli místní hovězí steak (z vysokého roštěnce), jen na pánvi s cibulkou a úspěch byl tak obrovský, že se steak za pár dní na pánvi objevil znovu. Maso je zde krásně měkké a šťavnaté – stačí trocha soli a jeho chuť je nadpozemská! Někde jsem četl, že je to ovlivněno místní čistou přírodou, kvalitními pastvinami a chovy – to prozatím (kromě všudy přítomné čisté přírody) potvrdit nemůžeme, ale ať je to čím je to, maso je tady zkrátka božské. Minoritu sortimentu zde pak tvoří drůbeží a vepřové maso. Jednou jsme měli k večeři grilované kuře a nutno říct, že to žádné známky výjimečnosti nejevilo:) V obchodech maso nabízejí stejně jako u nás naporcované v plastových vaničkách, ale stejné prostě není už napohled – samozřejmě myšleno ve srovnání s masem v našich supermarketech. Dalším téměř neprobádaným místem kulinářského kouta jsou ryby a mořské plody obecně. Prozatím jsme ochutnali jen ryby zvané Warehou a Hoki, které nám chutnaly. Mořských „potvor“ je tu však všude nespočet a tak máme jistě co dohánět. Za zmínku určitě také stojí  všudypřítomné sushi, které je tady na každém rohu a asi díky početné asijské komunitě je skvěle připravené a i v malých špeluňkách jsme jej koupili vždy čerstvé a vynikající chuti. Ve chvíli, kdy opustíme „tábornický“ životní styl (který se nám ale moc líbí!) a opět se dostaneme přístup do kuchyně, tak budeme v bádání a zkoušení místních specialit všeho druhu dozajista pokračovat. Tak to byly ve zkratce ty světlé chvíle místní potravinové nabídky. Nyní se v prohlídce místních supermarketů začneme pomalu přesouvat do již o něco méně světlé roviny, kterou tvoří obrovská spousta chipsů, přeslazených sladkostí a nepříliš chutně vypadajících a zde velmi oblíbených polotovarů, a protože není o co stát, budeme pokračovat až do naprosto černé díry, kterou tvoří místní sortiment pečiva. Tedy pro nás, milovníky dobrého českého chleba, toho tady moc nemají. Alespoň ne v supermarketech. Naprosto drtivou většinu tvoří bílé pečivo. Tmavé pečivo zde asi není příliš oblíbené. Hlavním znakem pečiva je, že je všechno vyrobeno bázi konzistence toastového chleba. Tímto v žádném případě nemáme v úmyslu urazit milovníky toastů, ale myslím, že po pár týdnech jeho konzumace by pro něj i jeho nevětší fanoušek nesršel nadšením:) Ať tak, či tak, tousťák je zde největším pečivovým králem – v každém marketu ho mají asi 20 druhů a značek. Naštěstí jsme z toho ale našli cestu ven, když jsme v jednom ze tří hlavních řetězců, který se jmenuje Pack´n Save (ostatní dva jsou Countdown a New World) objevili jediný, ale pro nás velmi cenný, žitný chleba pumpernickel, jaký se prodává u nás. Ale dost bylo pečiva. Obecně je to tady jako všude jinde, supermarket je ve větších městech na každém rohu, výjimkou nejsou ani všechny tři pěkně vedle sebe. Zajímavostí možná je, že tady nemají vozíky na mince jako u nás - a světe, div se - všichni je vracejí i bez toho na své místo:). Člověk tak může bez dlouhého hledání po kapsách vzít vozík a skočit do uragánu slev a výhodných nabídek. Těch je tady stejně jako všude jinde přehršel. Obchodníci zde sázejí hlavně na množstevní slevy. Takže pokud si chce člověk koupit třeba kousek sýra, většinou si ho musí koupit rovnou kilové balení tak, aby byl poměr cena/výkon:) přijatelný…, stejné je to u jogurtů (také kilové balení), uzenin a vlastně téměř všeho. Pomalu se tak můžeme dostat k místním cenám. Kdybychom chtěli generalizovat (což nechceme), tak lze říct, že pro našince je tady draho. To platí ale pouze do chvíle, kdy je člověk turista bez příjmu, nebo turista s příjmem, který notoricky přepočítává cifry umístěné na místních cenovkách na české kačky:)) Člověk na Zélandu pracující by totiž nad cenami asi tolik žehrat nemusel. Minimální mzda zde činí příjemných 13 NZD na hodinu, což je při kurzu asi 16 českých korun za 1 dolar příjemná částka. My ač prozatím bez příjmu, jsme se už pomalu odnaučili násobit šestnácti, i když teda rozhodně silně rozvažujeme, co opravdu potřebujeme a co ne:)

Namátkové příklady cen potravin v NZD:

bageta – 2.13 NZD / akce každý den 2 ks z 3,00

chleba -  od 2.50 do 6.00 podle kvality tousťáku, nejlevnější jsme ani nezkoušeli:)

máslo – 5,00 za 500g

rajčata – 4,98 za kg

pomeranče – 3,98 za kg

broskve – 4,98 za kg

brambory – 5,00 za kg

mango – 1,50 za ks

kiwi - 5,79 za kg

paprika – 2,00 za ks

okurka – 2,00 za ks

avokádo – 0,75! za ks :)

kukuřice – většinou v akci za 0,75

gouda – 10,00 za kg balení

hummus – 3,50 za balení

hovězí maso – cca 10 - 20,00 za kg

ryby – cca 20 - 30,00 za kg

Co je naopak na místní poměry nízké je cena pohonných hmot. Ten tu sice údajně za poslední rok hodně podražil (a všichni na to nadávají), ale dnes jsme tankovali za 2,07 za litr benzinu, nafta je za 1,67/litr, což jsou, myslím, krásné ceny, které u nás pamatují možná jen pamětníci:) Zajímavostí pak taky je, že se cena téměř nikde neliší, a tak člověk ve snaze ušetřit drahocenné dolary je zbaven nutkání jet přes půl města pro o korunu levnější benzín:) Závěrem pro úplnost dodáme ještě ceny nájmů jednoho pokoje v bytě a někdy i celého bytu se pohybují cca od 150 do 400 za týden, podle lokace, komfortu a vybavení. V Aucklandu jsme platili za krásný pokoj ve vybaveném bytě v centru 360 NZD/týden, teď v Napieru budeme bydlet v krásném rodinném domku v klidné čtvrti se zahradou a hlavně OBROVSKOU kuchyní!!! (a sympatickou paní domácí) za 180 NZD týdně, tak uvidíme, zda sympatie vydrží i při společném soužití.

Sušička už dosušila a tak je čas jít. Prádlo je sice bezvadně suché, ale o kvalitě vyprání by se dalo s úspěchem pochybovat…možná je to tím, že se tady pere ve studené vodě a nám tak nezbývá, než se tak těšit na neděli, kdy už budeme moci vyprat lépe a v „rodinném“ prostředí.

Dobrou chuť, pokud právě snídáte - dejte si na naši počest třeba toast:))

Mějte se krásně

Jirka a Květka

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Elldync - Ellcymn

4. 11. 2019 23:19

Eva* - Ahojky

26. 2. 2012 12:06

Vaše popisy se čtou tak, že už teď začínám mít chuť tento kontinent jednou objevit. Dobrý námět na penzi....:-) Máte tady pěknou skupinku fandů, kteří netrpělivě čekají, kdy se na internetu objeví další díl. Už se těším, až se usadíte a přidáte další fotečky. Zatím sleduji vše na internetu tak, jak to viděli jiní.
Přeji, ať se z domácí vyklube příjemná osoba! Dobrý start do nového týdne a mějte se krásně! :-)

Eva* - Ahojky

26. 2. 2012 12:06

Vaše popisy se čtou tak, že už teď začínám mít chuť tento kontinent jednou objevit. Dobrý námět na penzi....:-) Máte tady pěknou skupinku fandů, kteří netrpělivě čekají, kdy se na internetu objeví další díl. Už se těším, až se usadíte a přidáte další fotečky. Zatím sleduji vše na internetu tak, jak to viděli jiní.
Přeji, ať se z domácí vyklube příjemná osoba! Dobrý start do nového týdne a mějte se krásně! :-)

Hoondaa - 1* za fotky :)

25. 2. 2012 0:24

Tak uz vidime i fotky, ted uz je to uplne v poradku :) Jinak Vas novy mobilni domov vypada docela hodne dobre :)

Hoondaa - Super post :)))

24. 2. 2012 15:49

Diky za super post, rozhodne si to ted umime lip predstavit. Hlavne jsem hned dostal chut na vsechny ty dobroty :))) Kazdopadne by bylo super, kdybyste v ramci sve dobyvatelske cinnosti mohli do blogu zapojit i fotky, to by dojem opravdu slusne umocnilo :) Samozrejme s ohledem na provizorni podminky zatim jako ctenar nebudu demonstrovat, ale do budoucna s tim prosim pocitam :)))

Evča Tom. - zdravice

24. 2. 2012 11:44

ahojte cestovatelé, musím přiznat, že mám momentálně neodolatelnou chuť na kus flákoty! Také mě napadlo vám na oplátku popsat gastronomickou nabídku v 'nové sazce', ale bylo by to krátké, protože moje slovní zásoba sprostých a nechutných slov není nijak bohatá :-/
Při pročítání cen potravin jsem si vzpomněla na 'veselou' historku s mojí sestřenkou, která žije v USA a po 15 letech byla v rámci loňské dovolené opět na českém nákupu, a která při dotlačení naprosto vrchovatýho obr vozíku k pokladně pronesla: "tyjo, toho máme, to bude tak za pětset, co?!". Holt, časy se změnily, jeden by dnes v tom košíku nákup za 500 ani nenašel.
Zatím zdarec a těšík na další díl!